MotionProtect / MotionProtect Plus Gebruikershandleiding

MotionProtect is een draadloze bewegingsdetector die is ontworpen voor gebruik binnenshuis. Het kan maximaal 7 jaar werken vanaf een vooraf geïnstalleerde batterij en volgt het gebied met een straal van 12 meter, kan dieren negeren, maar kan een man vanaf de eerste stap herkennen.

MotionProtect Plus maakt samen met een thermische detector gebruik van radiofrequentiescanning en filtert storingen van warmtestraling. Werkt tot 5 jaar vanaf een vooraf geïnstalleerde batterij.

MotionProtect ( MotionProtect Plus )  werkt binnen het Ajax-beveiligingssysteem, door via het beveiligde Jeweler-protocol verbinding te maken met de Hub. Het communicatiebereik is maximaal 1700 ( MotionProtect Plus tot 1200 ) meter als er geen obstakels zijn. Bovendien kan de detector worden gebruikt als onderdeel van beveiligingscentrales van derden vanwege de Ajax uartBridge of Ajax ocBridge Plus integratiemodule.

De detector is opgezet via een mobiele applicatie voor iOS- en Android-gebaseerde smartphones. De gebruiker wordt op de hoogte gebracht van alle gebeurtenissen via pushmeldingen, sms-berichten en oproepen (indien geactiveerd).

Het beveiligingssysteem van Ajax is zelfvoorzienend, maar de gebruiker kan het verbinden met de centrale meldkamer van een particulier beveiligingsbedrijf.

Functionele elementen

 1. LED-indicator
 2. Bewegingsmelderlens
 3. SmartBracket bevestigingspaneel (geperforeerd deel is vereist voor het activeren van de sabotage in geval van een poging om de detector van het oppervlak af te scheuren)
 4. Sabotageknop
 5. Apparaatschakelaar
 6. QR code

MotionProtect-werkingsprincipe

Thermische PIR-sensor van MotionProtect detecteert inbraak in een beschermde ruimte door bewegende objecten te detecteren waarvan de temperatuur de temperatuur van het menselijk lichaam benadert. Daarmee kan de detector huisdieren negeren – u hoeft alleen de geschikte gevoeligheid in de instellingen in te stellen.

Wanneer de MotionProtect Plus beweging detecteert, voert deze bovendien radiofrequentiescans uit in de ruimte, waardoor valse activering door thermische interferenties wordt voorkomen: lucht stroomt van door de zon verwarmde gordijnen en jalouzieklepels, die thermische luchtventilatoren, open haarden, airconditioninginstallaties, enz. Bedienen.

Na activering stuurt de gewapende persoon onmiddellijk een alarmsignaal naar de hub, activeert hij de sirenes die op de hub zijn aangesloten en stelt hij de gebruiker en het particuliere beveiligingsbedrijf op de hoogte.

Als de detector voorafgaand aan het scherpstelsysteem beweging heeft gedetecteerd, wordt deze niet direct in de scherpgestelde modus gezet, maar tijdens de volgende vraag door de hub.

De detector aansluiten op het Ajax-beveiligingssysteem

Voordat u met de verbinding begint:

 1. Volg de aanbevelingen voor de Hub-instructie en installeer de Ajax-applicatie op uw smartphone. Maak een account, voeg de Hub toe aan de applicatie en maak minimaal één ruimte.
 2. Ga naar de Ajax-applicatie.
 3. Schakel de hub in en controleer de internetverbinding (via Ethernet-kabel en / of GSM-netwerk).
 4. Zorg ervoor dat de hub is uitgeschakeld en start geen updates door de status in de mobiele applicatie te controleren.

⚠️ Alleen gebruikers met beheerdersrechten kunnen het apparaat toevoegen aan de hub

Hoe de detector op de  Hub aan te sluiten :

 1. Selecteer de optie Apparaat toevoegen in de Ajax-applicatie.
 2. Geef het apparaat een naam, scan / schrijf handmatig de QR-code (op de body en de verpakking) en selecteer de locatiekamer.
  Selecteer Toevoegen – het aftellen begint.
 3. Schakel het apparaat in.

  Voor detectie en interfacing moet de detector zich binnen het dekkingsgebied van het draadloze netwerk van de hub bevinden (op een enkel beschermd object). Verzoek om verbinding met de hub wordt gedurende een korte tijd op het moment van inschakelen van het apparaat verzonden.Als de verbinding met de Ajax Hub is mislukt, schakelt u de detector gedurende 5 seconden uit en herhaalt u de poging.De detector die op de hub is aangesloten, verschijnt in de lijst met apparaten van de hub in de toepassing. Bijwerken van de detectorstatussen in de lijst hangt af van de in de hub-instellingen ingestelde tijd voor het opvragen van het apparaat, met de standaardwaarde – 36 seconden.

De detector aansluiten op beveiligingssystemen van derden

Om de detector te verbinden met een beveiligingscentrale van derden met de Ajax uartBridge of Ajax ocBridge Plus integratiemodule, volgt u de aanbevelingen in de handleiding van het betreffende apparaat.

Staten

Apparaten → MotionProtect ( MotionProtect Plus)

 

Parameter Waarde
Temperatuur Temperatuur van de detector. Gemeten op de processor en verandert geleidelijk
Signaalsterkte Signaalsterkte tussen de hub en de detector
Opladen van de batterij Batterijniveau van de detector, weergegeven in stappen van 25%
Deksel De sabotagemodus van de detector, die reageert op het losraken van of schade aan het lichaam
Vertraging bij het invoeren, sec Vertragingstijd bij binnenkomst
Vertraging bij het verlaten, sec Vertragingstijd bij verlaten
Verbinding Verbindingsstatus tussen de hub en de detector
Gevoeligheid Gevoeligheidsniveau van de bewegingssensor
Altijd actief Indien actief, bevindt de bewegingsdetector zich altijd in de scherpgestelde modus
firmware Detectorfirmwareversie
Apparaat ID Apparaat-ID

instellingen

Apparaten → MotionProtect ( MotionProtect Plus) → ⚙️

  

omgeving Waarde
Eerste veld Detectornaam, kan worden bewerkt
Kamer Selecteer de virtuele ruimte waaraan het apparaat is toegewezen
Gevoeligheid Het gevoeligheidsniveau van de bewegingssensor kiezen:

voor Motion Protect:

 • Hoog – voor gebouwen met een minimum aan obstakels wordt beweging zo snel mogelijk gedetecteerd
 • Normaal – voor gebouwen met potentiële obstakels (ramen, airconditioner, verwarmingselement, enz.)
 • Laag – negeer huisdieren met een gewicht tot 20 kg en tot 50 cm lang

Voor MotionProtect Plus:

 • Hoog: de detector negeert katten (minder dan 25 cm).
 • Medium: Negeert kleine honden (minder dan 35 cm).
 • Laag: negeert dieren onder de 50 cm.
Altijd actief Indien actief, registreert de detector altijd beweging
Vertraging bij het invoeren, sec Selecteren van de vertragingstijd bij het invoeren
Vertraging bij het verlaten, sec Selecteren van de vertragingstijd bij afsluiten
Vertragingen in de nachtmodus Vertraging ingeschakeld bij gebruik van de nachtmodus
In de nachtmodus inschakelen Indien actief, zal de detector overschakelen naar de gewapende modus wanneer de nachtmodus wordt gebruikt
Waarschuw met een sirene als beweging wordt gedetecteerd Indien actief, worden HomeSiren en StreetSiren geactiveerd wanneer de beweging wordt gedetecteerd
Signaalsterkte test Schakelt de detector om naar de testmodus voor de signaalsterkte
Detectie Zone Test Schakelt de detector om naar de detectiegebiedtest
Verzwakkingstest Schakelt de detector om naar de signaalvervagingstestmodus (beschikbaar in melders met firmwareversie 3.50 en hoger)
Gebruikershandleiding Opent de gebruikershandleiding van de detector
Apparaat ontkoppelen Ontkoppel de detector van de hub en verwijdert de instellingen

Voordat u de detector als beveiligingssysteemelement gebruikt, moet u het geschikte gevoeligheidsniveau van de sensor instellen.

De modus ” Altijd actief ” is het waard om in te schakelen als de detector zich in een ruimte bevindt die 24 uur per dag moet worden bediend. Ongeacht of het systeem in de scherpgestelde modus is ingesteld, ontvangt u meldingen over elke gedetecteerde beweging.

Als er beweging wordt gedetecteerd, activeert de detector de LED gedurende 1 seconde en verzendt een alarmsignaal naar de hub en vervolgens naar de gebruiker en het centrale meldpunt (indien aangesloten).

Detector operatie indicatie

Evenement aanwijzing Notitie
De detector aanzetten Licht groen op gedurende ongeveer één seconde
Detectorverbinding met de hub, ocBridge en uartBridge Licht continu op voor een paar seconden
Hardware fout Knippert continu rood De detector moet worden gerepareerd, neem contact op met de ondersteuningsdienst
Activering alarm / sabotage Licht groen op gedurende ongeveer één seconde Het alarm wordt eenmaal per 5 seconden verzonden
Batterij moet worden vervangen Tijdens het alarm licht het langzaam groen op en gaat langzaam uit Vervanging van de detectorbatterij wordt beschreven in de paragraafBatterij vervangen

Detector testen

Het beveiligingssysteem van Ajax maakt het testen van de functionaliteit van aangesloten apparaten mogelijk.

De tests starten niet onmiddellijk, maar binnen een periode van 36 seconden bij het gebruik van de standaardinstellingen. De start van de testtijd hangt af van de instellingen van de scantijd van de detector (de paragraaf over “Juwelier” -instellingen in Hub-instellingen).

 • Signaalsterkte test
 • Detectie Zone Test
 • Verzwakkingstest

Selectie van de detectorlocatie

Het gebied van het gecontroleerde gebied en, bijgevolg, de efficiëntie van het beveiligingssysteem is afhankelijk van de locatie van de detector.

Locatie van de Ajax MotionProtect-detector bepaalt de afstand tot de hub en de aanwezigheid van obstakels tussen de apparaten die de radiosignaaloverdracht belemmeren: wanden, ingevoegde vloeren, grote objecten in de ruimte.

⚠️ Controleer het signaalniveau op de installatielocatie

Als het signaalniveau één divisie is, kunnen we geen stabiele werking van het beveiligingssysteem garanderen. Neem mogelijke maatregelen om de kwaliteit van het signaal te verbeteren! Beweeg het apparaat minimaal – zelfs een shift van 20 cm kan de ontvangstkwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Als het apparaat na het verplaatsen nog steeds een lage of onstabiele signaalsterkte heeft, gebruik dan een radiosignaalbereikvergroter ReX.

Het is raadzaam dat de richting van het vizier van de detectorlens loodrecht staat op de waarschijnlijke manier van binnendringen in de kamer.

Zorg ervoor dat meubels, kamerplanten, vazen, decoratieve of glazen structuren het gezichtsveld van de detector niet blokkeren.

We raden aan om de detector op een hoogte van 2,4 meter te installeren.

Als de detector niet op de aanbevolen hoogte wordt geïnstalleerd, vermindert dit het gebied van de bewegingsdetectiezone en verslechtert het de functie van het negeren van dieren.

Installatie van de detector

Voordat u de detector installeert, moet u ervoor zorgen dat u de optimale locatie hebt geselecteerd en dat deze in overeenstemming is met de richtlijnen in deze handleiding!

De Ajax MotionProtect-detector moet op een verticaal oppervlak worden bevestigd.

 1. Bevestig het SmartBracket-paneel op het oppervlak met behulp van gebundelde schroeven, met behulp van ten minste twee bevestigingspunten (een van hen – boven de sabotage). Nadat u andere hardware voor bijlagen hebt geselecteerd, moet u ervoor zorgen dat ze het paneel niet beschadigen of vervormen.
  Het dubbelzijdig plakband mag alleen worden gebruikt voor tijdelijke bevestiging van de detector. De tape zal na verloop van tijd opdrogen, wat kan resulteren in het vallen van de detector en het activeren van het beveiligingssysteem. Bovendien kan het apparaat mislukken na een treffer.
 2. Plaats de detector op het bevestigingspaneel. Zodra de detector in SmartBracket is bevestigd, knippert hij met een LED – dit is een signaal dat de sabotage op de detector is gesloten.
  Als de LED-indicator van de detector niet wordt geactiveerd na installatie in SmartBracket, controleert u de status van de sabotage in de toepassing Ajax Security System en vervolgens de bevestigingsdichtheid van het paneel.

Als de detector van het oppervlak wordt afgescheurd of van het bevestigingspaneel wordt verwijderd, ontvangt u de melding.

Installeer de detector niet:

 • buiten het terrein (buiten);
 • in de richting van het venster, wanneer de detectorlens wordt blootgesteld aan direct zonlicht (u kunt MotionProtect Plus installeren)
 • tegenover elk object met de snel veranderende temperatuur (bijv. elektrische en gasverwarmers) (u kunt MotionProtect Plus installeren)
 • tegenover alle bewegende objecten met de temperatuur in de buurt van die van het menselijk lichaam (oscillerende gordijnen boven de radiator) (u kunt MotionProtect Plus installeren)
 • op plaatsen met een snelle luchtcirculatie (luchtventilatoren, open ramen of deuren) (u kunt MotionProtect Plus installeren)
 • nabij metalen voorwerpen of spiegels die verzwakking en screening van het signaal veroorzaken;
 • binnen gebouwen waar de temperatuur en luchtvochtigheid buiten het toegestane bereik liggen.

Detectoronderhoud

Controleer regelmatig de werking van de Ajax MotionProtect-detector.

Reinig de behuizing van de detector tegen stof, spinnenweb en andere verontreinigingen zodra ze verschijnen. Gebruik een zacht droog servet dat geschikt is voor onderhoud van apparatuur.

Gebruik de detector niet voor het reinigen van stoffen die alcohol, aceton, benzine en andere actieve oplosmiddelen bevatten. Veeg de lens voorzichtig en voorzichtig schoon. Krassen op het plastic kunnen de gevoeligheid van de detector verminderen.

De vooraf geïnstalleerde batterij zorgt voor maximaal 7 jaar autonome werking (met de aanvraagfrequentie van de hub van 3 minuten). Als de detectorbatterij leeg is, verzendt het beveiligingssysteem respectieve meldingen en de LED brandt soepel en gaat uit als de detector beweging detecteert of als de sabotage wordt geactiveerd.

Technische specificaties

Gevoelig element PIR-sensor
Motion Protect Plus: PIR- en microgolfsensor )
Bewegingsdetectie afstand Tot 12 m
Bewegingsdetector kijkhoeken (H / V) 88,5 ° / 80 °
Dieren negeren optie Ja, hoogte tot 50 cm, gewicht tot 20 kg
Anti-sabotage schakelaar Ja

Frequentieband

868.0 – 868.6 MHz of 868.7 – 869.2 MHz,
afhankelijk van de verkoopregio

Maximaal RF-uitgangsvermogen

Tot 20 mW

Modulatie van het radiosignaal

GFSK

Radiosignaalbereik

Tot 1700 m (eventuele obstakels ontbreken)

( Motion Protect Plus tot 1200 m )

Stroomvoorziening

1 batterij CR123A, 3 V

Batterijduur

Tot 7 jaar

( Motion Protect Plus tot 5 jaar )

Bedrijfstemperatuurbereik

Voor Oekraïne en EAC-landen:

Van -10 ° С tot + 40 ° С

Voor andere regio’s:

Van + 5 ° С tot + 40 ° С

Luchtvochtigheid regelen

Tot 75%

Totale afmetingen

110 х 65 x 50 mm

Gewicht

86 g   ( Motion Protect Plus 96 g )

Complete set

 1. MotionProtect ( MotionProtect Plus )
 2. Batterij CR123A (vooraf geïnstalleerd)
 3. Installatieset
 4. Snelstartgids

Garantie

De garantie voor de apparaten van Ajax Systems Inc. is 2 jaar geldig na de aankoop en is niet van toepassing op de vooraf geïnstalleerde batterij. Als het apparaat niet correct werkt, moet u eerst contact opnemen met de ondersteuningsdienst – in de helft van de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost!