LeaksProtect Gebruikershandleiding

Miniatuur draadloze detector LeaksProtect detecteert een minimale lekkage, waardoor tijdig kan worden gereageerd en het probleem kan worden opgelost.

LeaksProtect opereert binnen het Ajax-beveiligingssysteem door via het beveiligde Jeweler-protocol verbinding te maken met de Hub. Het communicatiebereik is maximaal 1300 meter als er geen obstakels zijn. Bovendien kan de detector worden gebruikt als onderdeel van beveiligingscentrales van derden vanwege de Ajax uartBridge of Ajax ocBridge Plus integratiemodule.

De detector is opgezet via een mobiele applicatie voor iOS- en Android-gebaseerde smartphones. De gebruiker wordt op de hoogte gebracht van alle gebeurtenissen via pushmeldingen, sms-berichten en oproepen (indien geactiveerd).

Het beveiligingssysteem van Ajax is zelfvoorzienend, maar de gebruiker kan het verbinden met de centrale meldkamer van een particulier beveiligingsbedrijf.

Functionele elementen

 1. Licht indicator
 2. Vocht sensorcontacten.
 3. QR-code met een apparaatregistratiesleutel.
 4. Aan / uit-knop van het apparaat.

LeaksProtect Werkingsprincipe

LeaksProtect heeft contacten aan de onderkant van het lichaam, gevoelig voor waterlekkage – als ten minste één contactpaar nat wordt, stuurt de detector onmiddellijk een alarmsignaal naar de hub, waardoor de gebruiker en het particuliere beveiligingsbedrijf op de hoogte worden gebracht. Bovendien zal de detector melden dat de locatie al droog is.

De detector bevindt zich altijd in de actieve modus en verzendt een alarm, ongeacht de systeemstatus: uitgeschakeld of ingeschakeld.

Bij het detecteren van waterlekkage geeft LeaksProtect één melding en het volgende alarm wordt pas door de detector uitgezonden nadat de contacten zijn uitgedroogd en weer nat geworden.

De detector aansluiten op het Ajax-beveiligingssysteem

Detectorverbinding met Hub

 Voordat u met de verbinding begint:

 • Volg de aanbevelingen voor de Hub-instructie en installeer de Ajax-applicatie op uw smartphone. Maak een account, voeg de Hub toe aan de applicatie en maak minimaal één ruimte.
 • Ga naar de Ajax-applicatie.
 • Schakel de hub in en controleer de internetverbinding (via Ethernet-kabel en / of GSM-netwerk).
 • Zorg ervoor dat de hub is uitgeschakeld en start geen updates door de status in de mobiele applicatie te controleren.

⚠️ Alleen gebruikers met beheerdersrechten kunnen het apparaat toevoegen aan de hub.

Hoe de detector op de Hub aan te sluiten:

 1. Selecteer de optie Devictoevoegen in de Ajax-applicatie.
 2. Geef het apparaat een naam, scan / schrijf handmatig de QR-code (op de body en de verpakking) en selecteer de locatiekamer.
 3. Selecteer Toevoegen  – het aftellen begint.
 4. Schakel het apparaat in

De detector heeft een stijve “Aan” -knop – druk hem stevig aan om hem in te schakelen.

Voor detectie en interfacing moet het apparaat zich binnen het dekkingsgebied van het draadloze netwerk van de hub bevinden (op een enkel beschermd object). Verzoek om verbinding met de hub wordt gedurende een korte tijd op het moment van inschakelen van het apparaat verzonden.

Als de verbinding met de hub is mislukt, wordt LeaksProtect na 6 seconden uitgeschakeld.
Als u de verbinding opnieuw wilt proberen, hoeft u het apparaat niet uit te schakelen.
Als LeaksProtect al aan een andere hub was toegewezen, schakelt u het uit en voert u vervolgens de standaard toevoegingsprocedure uit.

De detector die op de hub is aangesloten, verschijnt in de lijst met apparaten van de hub in de toepassing. Bijwerken van de detectorstatussen in de lijst hangt af van de in de hub-instellingen ingestelde tijd voor het opvragen van het apparaat, met de standaardwaarde – 36 seconden.

De detector aansluiten op beveiligingssystemen van derden

Om de detector te verbinden met een beveiligingscentrale van derden met de Ajax uartBridge of Ajax ocBridge Plus integratiemodule, volgt u de aanbevelingen in de handleiding van het betreffende apparaat.

De detector werkt altijd in de actieve modus. Wanneer LeaksProtect met beveiligingssystemen van derden wordt verbonden, is het aangewezen om de detector in een permanent actieve beschermingszone te plaatsen.

Staten

Apparaten → Lekken beschermen

Parameter Waarde
Temperatuur Temperatuur van de detector. Dit wordt gemeten op de processor en verandert geleidelijk.
Signaalsterkte Signaalsterkte tussen de hub en de detector
Verbinding Verbindingsstatus tussen de hub en de detector
Opladen van de batterij Het laadniveau van de batterij van de detector wordt weergegeven in stappen van 25%
Deksel De ingebouwde sabotagemodus, die reageert op demontage of beschadiging van het lichaam
Lek gedetecteerd Alarmindicatie wanneer de vochtsensorcontacten sluiten
firmware Detectorfirmwareversie
Apparaat ID Apparaat-ID

De detector instellen

Apparaten → LeaksProtect → Instellingen [⚙️]

omgeving Waarde
Eerste veld Detectornaam, kan worden bewerkt
Kamer Selecteer de virtuele ruimte waaraan het apparaat is toegewezen
Activeer de sirene als er een lek wordt gedetecteerd Indien actief, worden HomeSiren en StreetSiren geactiveerd wanneer lekkage wordt gedetecteerd
Signaalsterkte test Schakelt de detector om naar de testmodus voor de signaalsterkte
Verzwakkingstest Schakelt de detector om naar de signaalvervagingstestmodus (beschikbaar in melders met firmwareversie 3.50 en hoger)
Handleiding Opent de gebruikershandleiding van de detector
Apparaat verwijderen Ontkoppel de detector van de hub en verwijdert de instellingen

U kunt de detector hernoemen, de locatieruimte wijzigen en deze uit de lijst met apparaten van de hub verwijderen.

aanwijzing

De LeaksProtect-lichtindicator kan rood of groen oplichten, afhankelijk van de status van het apparaat.

Indicatie bij het indrukken van de knop “Aan”

Evenement aanwijzing
Op de aan / uitknop drukken (detector is ingeschakeld) Licht rood op wanneer de knop ingedrukt wordt gehouden
Aanzetten Licht groen op wanneer het apparaat wordt ingeschakeld
Uitschakelen Licht aanvankelijk rood op en knippert vervolgens driemaal

Aangekomen detectorindicatie

Evenement aanwijzing Notitie
Detectorverbinding met de hub, ocBridge en uartBridge Licht groen op voor een paar seconden
Hardware fout Knippert continu rood De detector moet worden gerepareerd, neem contact op met de ondersteuningsdienst
Lekkage gedetecteerd Licht ongeveer een seconde rood op
Batterij moet worden vervangen Tijdens het alarm licht het langzaam rood op en gaat het langzaam uit Vervanging van de detectorbatterij wordt beschreven in de paragraaf Batterij vervangen

Functionaliteitstesten

Het beveiligingssysteem van Ajax maakt het testen van de functionaliteit van aangesloten apparaten mogelijk.

De tests starten niet onmiddellijk, maar binnen een periode van 36 seconden bij het gebruik van de standaardinstellingen. De start van de testtijd hangt af van de instellingen van de scantijd van de detector (de paragraaf over “Juwelier” -instellingen in Hub-instellingen).

 • Signaalsterkte test
 • Verzwakkingstest

Selectie van de detectorlocatie

De locatie van de detector bepaalt de afstand tot de hub (tot 1300 meter) en de afwezigheid van obstakels tussen de apparaten die de radiosignaaloverdracht belemmeren: wanden, ingevoegde vloeren, grote objecten in de kamer.

Controleer het signaalniveau op de installatielocatie

Als het signaalniveau één divisie is, kunnen we geen stabiele werking van het beveiligingssysteem garanderen. Neem mogelijke maatregelen om de kwaliteit van het signaal te verbeteren! Beweeg het apparaat minimaal – zelfs een shift van 20 cm kan de ontvangstkwaliteit aanzienlijk verbeteren.

Als het apparaat na het verplaatsen nog steeds een lage of onstabiele signaalsterkte heeft, gebruik dan een radio signaal bereik vergroter ReX.

De sensor moet op de plaats van waarschijnlijke waterlekkage van de watertoevoer, verwarming en riolering worden geplaatst: op de vloer onder de badkamer, onder de wastafel, onder de wasmachine, enz.

Installeer de detector niet:

 • buiten het terrein (buiten);
 • nabij metalen voorwerpen of spiegels die verzwakking en screening van het signaal veroorzaken;
 • binnen gebouwen met een temperatuur buiten het toegestane bereik.
 • Op geleidende oppervlakken

Detector testen

Wanneer de contacten van de detector worden blootgesteld aan vloeistof, daalt de weerstand daartussen. Om het alarm te activeren, is het voldoende dat ten minste één contactpaar van LeaksProtect is gesloten.

 1. Om de overstromingsdetector te controleren, sluit u het contactpaar met een natte vinger gedurende 3 seconden (de vertraging voorkomt valse bediening). Als er water wordt gedetecteerd, gaat de LED van de detector gedurende 1 seconde rood branden.
 2. Veeg de contacten af ​​met een droog maandverband – wanneer de detector detecteert dat de flood is gestopt, wordt ook de rode LED gedurende 1 seconde ingeschakeld.

Als u de detector verdrinkt met een sopje, kan deze na het drogen doorgaan met signal flooding. Het gaat om de zeepfilm die de contacten sluit. Om dit probleem op te lossen, veegt u de contactpunten van de detector schoon met een servet dat is bevochtigd met zuiver water en droogt u het vervolgens op.

Detectoronderhoud en batterijvervanging

Controleer regelmatig de werking van de LeaksProtect-detector. We raden aan de sensorcontacten te reinigen als deze vies worden, ten minste eenmaal per 2-3 maanden. Gebruik een alcoholoplossing om te reinigen.

Reinig de behuizing van de detector tegen stof, spinnenweb en andere verontreinigingen zodra ze verschijnen – ze kunnen elektriciteit geleiden en valse actuatie veroorzaken. Gebruik een zacht droog servet dat geschikt is voor onderhoud van apparatuur.

Niet gebruiken voor het reinigen van stoffen die alcohol, aceton, benzine en andere actieve oplosmiddelen bevatten.

De batterijen in de detector zorgen gemiddeld tot 5 jaar autonoom functioneren (met de aanvraagfrequentie van de hub van 1 minuut). Als de detectorbatterijen zijn ontladen, verzendt het beveiligingssysteem respectieve meldingen en brandt de detector-LED soepel en gaat ze elk uur groen uit als het apparaat wordt bediend.

Technische specificaties

Frequentieband 868.0 – 868.6 MHz of 868.7 – 869.2 MHz, afhankelijk van het verkoopgebied
Maximaal RF-uitgangsvermogen Tot 20 mW
Modulatie van het radiosignaal GFSK
Radiosignaalbereik Tot 1.300 m (eventuele obstakels ontbreken)
Stroomvoorziening 2 х ААА, 2 V
Batterijduur Tot 5 jaar
Stof- en vochtbeschermingsklasse IP65
Bedrijfstemperatuurbereik Van 0 ° С tot + 50 ° С
Luchtvochtigheid regelen Tot 100%
Totale afmetingen 56 х 56 х 14 mm
Gewicht 40 g

Complete set van de detector

 1. LeaksProtect
 2. Batterijen AAA (vooraf geïnstalleerd) – 2 stuks
 3. Snelstartgids

Garantie

De garantie voor de apparaten van Ajax Systems Inc. is 2 jaar geldig na de aankoop en is niet van toepassing op de vooraf geïnstalleerde batterij.

Als het apparaat niet correct werkt, moet u eerst contact opnemen met de klantenservice – in de helft van de gevallen kunnen technische problemen op afstand worden opgelost!